Er is een product dat niet de lucht verwarmt maar wel de mens en vaste stoffen. Door de juiste afstelling zorgen we voor een gezond binnenklimaat. Sensoren die de warmte van het lichaam meten zorgen ervoor dat de juiste hoeveelheid energie gebruikt wordt voor het prettigste comfort op de locatie waar je binnen verblijft.

Deze innovatie komt uit de ruimtevaart. Technologie om het comfort van astronauten te kunnen garanderen, hebben we nu toegepast in woningen. En het werkt! Terwijl de lucht zelf niet verwarmt ervaar je het comfort alsof je op een terras buiten zit. Deze techniek kon niet op een beter moment op Aarde komen!

Terwijl we al lang kunnen beseffen dat de zon ook de lucht niet verwarmd maar alleen materie.

Met lucht materie verwarmen is andersom denken. Het kost veel energie die we nu willen besparen.

Het Consortium onderzocht de effecten op het gebied van toepasbaarheid, gezondheid en energie verbruik.

Lucht dat verwarmd wordt neemt fijnstof op. Die fijnstof heeft invloed op onze gezondheid, zoals we beschreven onder het hoofdstuk Gezonde lucht. We mogen dan ook best wel zeggen dat ongezonde warme lucht maar beter ons huis uit kan, in plaatst van het gevangen te houden. Je kan met actieve warmte net zo goed ventileren.

Wanneer het toegepast wordt bij het verduurzamen van woningen, dan verbruiken we 40% minder energie. Dat heeft een groot effect op de CO2 uitstoot.

Het heeft nog veel meer voordelen, want wanneer we de lucht niet verwarmen, is isolatie van gevels en daken minder belangrijk. Dat komt omdat warmtegeleiding van binnen naar de koudere buiten en visa versa, weinig invloed heeft als de binnenlucht temperatuur grotendeels gelijk komt te liggen met buitenlucht. Deze energie verspilling kunnen we dus reduceren.

Actieve warmte is van deze tijd. Allen daar waar je loopt levert actieve warmte. Energie wordt dan heel efficient gebruikt.

Eén ander belangrijk aspect is dat bij confectieverwarming je te maken krijgt met luchtstromingen. Die worden meestal ervaren als tocht. Tocht daar zitten we niet op te wachten. Bij actieve warmte is temperatuurverschil tussen de buitenlucht en de binnenlucht redelijk constant.

Hierdoor hebben we geen last van ongewenste koude stromen

Al hoewel we wel aanraden om in de bestaande bebouwde omgeving te zorgen dat het dauwpunt constant blijft. Hiervoor hebben we professionals die dat kunnen berekenen.

Bij bouwen van nieuwe huizen willen we vooral met reflectiematerialen gaan werken. We kunnen veel leren uit de natuur.

Zoals bij hout zien we dat die opgebouwd is uit holle vezels. Leg je hand maar eens op een houtkozijn. Terwijl het buiten -10 is reflecteert de warmte van je hand. Deze reflectie kunnen we gebruiken bij het bouwen van houten huizen. Verwacht wordt zelfs dat we nog minder warmte nodig hebben.

We ontdekte dat er een mier door de Sahara loopt op het hete zand. Wat is daar zo bijzonder aan? De mier heeft een schild van kanaalvormige haren. Zie de foto. Door reflectie kan het diertje de hoge temperaturen aan. Stel nu voor dat we die technologie kunnen toepassen in materialen. Dan hoeven we onze huizen niet meer te koelen.

Door nu dit soort van producten toe te passen, verbetert het de resultaten van comfort en energiegebruik.

Voor de bestaande bouw zijn de effecten voor comfort, gezondheid en energiegebruik mogelijk in combinatie met een aangepast isolatiepakket met reflectiematerialen. Het voordeel is dat dit pakket veel dunner is dan gebruikelijk.

Hoe maken we een omslag in denken en doen?

Wees bewust dat je gezonder wordt, waardoor je minder bevattelijk wordt voor ziektes.

Daarnaast kun je een grote bijdrage leveren aan verduurzaming door de mogelijkheden van natuurlijke actieve warmte in huis te brengen.

Iedereen moet erop vooruitgaan met deze oplossing: wat comfort en gezondheid betreft, waar het om duurzaamheid en betaalbaarheid gaat.

Dit product is circulair. De investering is gelijk aan een nieuwe cv-installatie. Verder heb je er geen omkijken naar want onderhoud is verleden tijd. Er zitten geen slijt componenten.

Vraag naar de referenties.